Navigate Up
Sign In
Learn
Master Plan



 

Chemistry Courtyard

 

1 | 2 | 3

 

The Chemistry Courtyard is one of several recently-created areas in the Northeast Campus District that have transformed the section once referred to as the "industrial heartland" of campus. The Courtyard was created by the completion of a new wing and features ornamental trees, shrubs, flowers, and the perfect lawn for an impromptu outdoor class or lunch. It replaces a parking lot that once served as an unsightly shortcut. Reclaiming this space is a crucial step in the University's efforts to be a better environmental steward. The National Wildlife Federation recognized the University with a "Campus Greening through Stewardship Award" for this and other completed green projects from the Facilities Master Plan. The original concept of the garden was to provide a place of gathering, while representing aspects of the sciences of chemistry and biology in design and plant material selection. Over the years, the original landscape design was adapted and modified to suit the site conditions, but is preserved in the circular beds and sinuous paths.

 

Chemistry Courtyard is rectangular in shape and surrounded by buildings on all four sides, with an open-air entrance on Stadium Drive. It has the protected feeling of a cloister, with an arcade on the East side, a lush green center lawn, curving brick walkways, and a patio with seating outside the Atrium on the West side. The views of the courtyard from the buildings are very calming. This calm feeling is enhanced through the use of a variety of plant material, including native and exotic trees, shrubs, and perennials.

 








News

Visit

Flickr